Top
Home / Updates uit Samiland

Updates uit Samiland, het land van de Sami

Sinds enkele jaren bezoeken we met onze Arcticans-gidsen privé en met groepen regelmatig de Sami-gemeenschap in Kautokeino. Daar onderhouden we warme contacten met de Sami (of Samen) waarvan we doorheen het jaar regelmatig berichten over hun leven in de arctische natuur mogen ontvangen. En niet toevallig staat het hoeden van hun rendieren vaak centraal.

We hebben ontzettend veel respect voor deze mooie en bijzondere cultuur en willen jullie graag laten meegenieten van de exclusieve beelden die we uit hun leven mogen ontvangen. Wie weet gaan we er ooit wel eens een documentaire van maken…

Sami in traditionele klederdracht


Update 15 november 2020: Scheiden van de rendieren en reis naar het winterland

Op 15 november ontvangen we prachtige beelden van de rendierhoederij, één van de belangrijkste zaken in het dagelijks leven van de Sami.


Foto: Aslak Sokki

November is de maand waarin de kuddes worden samengedreven voor de slacht. Doorgaans kunnen er na het zomerseizoen kuddes van 6 tot 7 families bij elkaar lopen, waardoor deze verschillende kuddes eerst van elkaar gescheiden moeten worden. Dit gebeurt op basis van een oormerk dat voor elke familie uniek is. De rendieren gaan tijdens deze ‘round-ups’ in de ‘reindeer corrals’ dicht op elkaar gepakt rondjes lopen, waarna ze één voor één gevangen worden.

Heel de familie helpt mee bij het scheiden van de dieren. Op basis van geslacht en leeftijd wordt dan een selectie gemaakt van welk rendier terug wordt vrijgelaten, en welk rendier voor vlees en kledij zal moeten zorgen.

 

Vervolgens worden de overgebleven rendieren in kleinere kuddes naar hun winter-begrazingszone geleid. In de winter is het hoeden moeilijker dan in de zomer, waardoor vaak nog hooguit de kuddes van 2 families worden samengebracht.

Wegens de klimaatopwarming brengt de verplaatsing naar het winterland tegenwoordig grote problemen voor de herders met zich mee. Rivieren zijn namelijk vaak nog niet bevroren waardoor de kuddes deze rivieren al zwemmend moeten trotseren. De herders moeten een andere manier zien te vinden om droog aan de overkant te geraken.

Dit levert indrukwekkende beelden op:

Bijzonder, zo’n kudde zwemmende rendieren!
Let ook op de bogen die de rendieren instinctief maken om te anticiperen op de stroming van de rivier.

Video’s: Aslak Sokki

Deze winter kunnen we wegens het corona-virus niet met groepen naar de Sami-gemeenschap in Noorwegen reizen.
Maar vanaf de zomer van 2021 kan dit hopelijk wél weer. In afwachting daarvan zullen we de komende weken en maanden nog meer beelden uit het land van de Sami delen.

In februari en maart hopen we wél de rendieren in Fins Lapland te kunnen opzoeken. Alle informatie daarover vindt u op onze homepage.

Arcticans